1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

La placa Indoaustraliana s'està fragmentant

La placa de l'oceà Índic s'està fragmentat. A aquesta conclusió han arribat científics francesos i americans i podria explicar la gran quantitat de terratrèmols que s'estan produint en els últims anys en aquesta regió del Planeta, encara que  aquesta zona ha estat una de les regions amb més activitiat sísmica i volcànica de la Terra, sembla que en els últims anys aquesta activitat s'ha accelerat.
L'estudi, pulicat a la revista Nature, explica que la placa de l'Índic s'està trencant en dos o potser tres fragments. Aquesta seria l'explicació que des del 2004, quan es va produir el terratrèmol de Banda Aceh que va prococar el tsunami i 228.000 víctimes, s'hagin produit un nombre més elevat de terratrèmols entre Austràlia i l'Índia. El Dr Delescluse, autor principal d'un dels tres articles, ha afirmat que en els pròxims anys es poden produir "terratrèmols monstruosos d'una activitat mai enregistrada fins ara".
Segons els científics encara no hi ha una frontera clara que divideixi la placa, però possiblement sorgirà entre l'oest de Sumatra i el sudest de l'Índia. Els geòlegs van enregistrar al mes d'abril terratrèmols de 8,7 graus a l'escala de Richter que van provocat almenys quatre esquerdes en 160 segons. Aquest moviment es va sentir des d'Austràlia fins l'Índia, incloent el Sud i Sud-est asiàtic i va ser seguit d'un altre sisme de 8,2 graus.
Els geòlegs han afirmat que "mai havien vist un terratrèmol com aquest i que el trencament desordenat de la placa pot trigar milions d'anys fins que es formi una frontera clara, però anirà acompanyat de sismes de magnituds similars a aquestes". En els sis dies després la freqüència de sismes de magnitud superior a 5,5 graus en aquesta zona es va multiplicar per cinc i en alguns casos es van produir a 1.500 km de l'epicentre dels anteriors.Licencia de Creative Commons
CEPCIÈNCIES by Laura Martínez & Andreu Torres is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 Internacional License.