1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Marc Muñoz Pons, alumne del Centre es presenta a les Olimpíades de Biologia

El proper dissabte dia 7 de febrer en Marc Muñoz Pons, alumne de segon de batxillerat del nostre Centre, participarà a la primera fase de les Olimpíades de Biologia que se celebrarà a la Facultat de Biociències de la Universitat Autònoma de Barcelona. En Marc es va presentar a la convocatòria i va ser escollit per ser un dels 200 participants de la seu de Barcelona. Tots els alumnes de l'escola, així com el professorat li desitgem molta sort i molta força!

Brot d'Èbola a Guinea

Un brot d'èbola s'ha produit a Guineal i ja s'ha estés per Libèria, Sierra Leone i Mali. Els investigadors i les autoritats han confirmat que la seva distribució geogràfica no té precedents i n'està complicant el control i eradicació. Les autoritats han demanat que s'extremi les mesures d'higiene ja que es transmet a través del contacte de líquids com la sang, saliva, suor o fluids sexuals i, de moment, no hi ha cap vacuna per prevenir-lo.

Read more...

Científics troben el volcà més alt del món sota l'aigua

Un equip de geòlegs d'EUA han descobert el volcà més gran del món sota les aigües del Pacífic. El volcà seria tan gran com les illes Britàniques.

Read more...

Descoberts set exoplanetes 'germans' de la Terra

La NASA l’ha qualificat de troballa “sorprenent” i “extraordinària” en la llarga cursa per la recerca de vida fora del Sistema Solar. Es tracta d’un sistema planetari de set planetes de mida similar a la de la Terra, que formen un sistema per si mateixos -TRAPPIST-1- i que es troben a 40 anys llum de distància, relativament a prop en termes astronòmics. Almenys tres dels set planetes -l’e, l’f i el g- es troben en l’anomenada “zona habitable” (ni massa a prop ni massa lluny de la seva estrella) i podrien contenir oceans d’aigua líquida en la seva superfície, la qual cosa incrementa la possibilitat que aquest nou sistema pugui acollir vida. “La descoberta de múltiples planetes amb temperatures que permetrien acollir aigua fa que aquest sigui un sistema extraordinari i excitant en la recerca futura de vida”, va explicar Chris Copperwheat, coautor de l’article publicat a Nature. L’Agència Espacial Nord-americana (NASA) va anunciar ahir aquest nou descobriment sobre els exoplanetes, és a dir, planetes que orbiten una estrella diferent del Sol i, per tant, no pertanyen al Sistema Solar. Els set planetes orbiten al voltant d’una estrella molt petita i ultrafreda batejada amb el nom TRAPPIST-1, de la mida de Júpiter, ubicada a la constel·lació d’Aquari i que brilla mil cops menys que el Sol. Els sis planetes més pròxims a l’estrella són probablement rocosos i poden tenir una temperatura en la superfície d’entre zero i 100 graus, el rang en el qual hi podria haver aigua líquida. La peculiaritat d’aquest sistema és que conté el nombre més elevat, trobat fins ara, d’exoplanetes de la mida de la Terra, un element clau per a posteriors estudis. També és rellevant perquè es troben relativament a prop de la Terra, així com per la mida tan reduïda de la seva estrella. Els set planetes són fins a 80 vegades més grans respecte a TRAPPIST-1 que la Terra respecte al Sol, la qual cosa significa que quan passen per davant de l’estrella acaparen una gran quantitat de llum, i això facilita als investigadors el seu estudi. Els exoplanetes identificats tenen períodes orbitals d’entre 1,5 i 20 dies. “No es tracta d’un o de dos planetes. En són set. I és el primer cop que hi ha tants planetes orbitant al voltant d’una sola estrella, que és més petita i més freda que el Sol”, va explicar l’autor principal de l’estudi, Michaël Gillon, de l’Institut STAR de la Universitat de Lieja, durant una roda de premsa a la NASA retransmesa a tot el món per internet. “Amb aquest extraordinari sistema planetari, sabem que allà fora hi ha vida potencial”, va afegir la investigadora Sara Seager. Els científics reconeixen, però, que “hi ha moltes coses” que encara no saben. Per això, després d’una primera fase de reconeixement, n’estudiaran el clima i els components químics per “determinar si hi ha vida”. Els investigadors creuen que d’aquí un any podran donar més informació, i en un termini de deu anys confien poder determinar si hi ha vida.


El Hierro foto de l'any de la NASA 2012

La fotografia de satèl·lit de El Hierro ha estat escollida pels internautes com la millor foto de l'any 2012.

Read more...


Licencia de Creative Commons
CEPCIÈNCIES by Laura Martínez & Andreu Torres is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 Internacional License.