1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer
 • Accedeix a la Secció de Cultura Científica
 • Accedeix a la Secció de C.T.M.A.
 • Accedeix a la Secció de Biologia
 • Accedeix a la Secció de Física
 • Accedeix a la Secció de Matemàtiques
Accedeix a la Secció de Cultura Científica

Accedeix a la Secció de Cultura Científica

Accedeix a la Secció de C.T.M.A.

Accedeix a la Secció de C.T.M.A.

Accedeix a la Secció de Biologia

Accedeix a la Secció de Biologia

Accedeix a la Secció de Física

Accedeix a la Secció de Física

Accedeix a la Secció de Matemàtiques

Accedeix a la Secció de Matemàtiques

Previous
Next

Fabricació de sabó

La fabricació de sabó és una manera de reclicar l'oli de casa. És una forma senzilla d'ajudar al medi ambient per partida doble: per una banda evitem que l'oli arribi als rius, llacs i mars. La depuració de les aigües que presenten olis és molt costosa i encareix el preu de l'aigua. A més l'oli forma una pel·lícula superficial en les masses d'aigua i evita l'intercanvi gasós. S'ha estimat que un litre d'oli pot contaminar mil litres d'aigua. 
Per altra banda fabriquem sabó i per tant reduim el consum de recursos.

A l'escola hem fet sabó per reciclar l'oli de la cuina. Per fer-ho hem seguit la següent recepta:

 • 500 ml d'oli reciclat (és igual si és una barreja de diferents tipus d'olis).
 • 183 gr d'aigua
 • 63 gr de NaOH
 • 35 ml d'oli o essència aromàtica.
 • Espàtula de vidre o fusta.
 • Recipient de vidre o plàstic.
 • Guants, bata i ulleres de protecció.

L'èxit d'aquesta pràctica depen de molts factors, de fet seguint aquest protocol a uns grups els hi va saponificar molt ràpidament i altres van tenir algun problema. La temperatura i la freqüència de remenar són dos dels factors que hem vist que influeixen més.

El primer que fem és afegir la sosa (hidròxid de sodi) a l'aigua de forma lenta i remenant contínuament. Aquesta reacció és exotèrmica i allibera vapors que poden ser molt irritants, per tant utilitzarem guants, bata i ulleres.
Un cop s'ha dissolt tota la sosa afegirem l'oli MOLT lentament sense para de remenar. Continuarem remenant uns 20 minuts aproximadament fins que tinguem una textura cremosa de color més blanquinós.

Un cop la barreja ha saponificat bé la podem posar en recipients de plàstic, vidre o porcellana i deixarem un parell de dies fins que hagi solidificat.Un cop passat aquest temps desmotllem i deixem airejar-se durant 15 dies, perque aqcabi de saponificar i cristal·litzi l'excés de sosa (que haurem de retirarmés endavant).

Si volem afegir essències podem trobar-nos dos casos: que siguin hidrosolubles o liposolubles. En el primer cas nosaltres la vam afegir a l'aigua i en el segon cas un cop va acabar de saponificar la barreja. Unes quantes gotes són suficients si és concentrada.

Hi ha moltes receptes per internet i nosaltres repetim aquesta experiència cada any. Aquesta recepta és la que millor ens ha funcionat però sempre hi han grups que tenen èxit i altres que no, per tant la pràctica és molt important. Si no surt a la primera no us desanimeu, segur que la següent vegada sortirà bé!!


Pinzellades de Sostenibilitat


Licencia de Creative Commons
CEPCIÈNCIES by Laura Martínez & Andreu Torres is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 Internacional License.